Nordulv överklagar skyddsjakt på skånevarg

Föreningen Nordulv utnyttjar Sveriges underskrift av Århuskonventionen och överklagar Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på en fårdräpande varg i Skåne.

Sedan Sverige skrev under Århuskonventionen 1998 och sedermera ratificerade densamma 2005 har alla organisationer med intresse för miljöfrågor rätt att bland annat överklaga beslut som rör miljön. Den vargintresserade föreningen Nordulv utnyttjar denna rätt och överklagar Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på en varg i Skåne som verkar ha särskilt svårt att hålla sig ifrån tamboskap.

Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt kom i fredags enligt SR P4 Malmöhus.

Nordulv menar att en rättslig process kring skyddsjakt redan föreligger och att tamdjursägare har möjlighet att skydda sig från fler vargangrepp bland annat genom att ta in djuren nattetid.

Medlemmar ur föreningen Nordulv har tidigare också ägnat sig åt mer direkta aktioner för att förhindra skyddsjakter. Bland annat under en skyddsjakt som utlystes i samband med ett omfattande vargangrepp i Ervalla, Örebro län förra året där ett 50-tal får dödades och försvann vid ett och samma tillfälle.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5653171
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se