Normal vargdödlighet trots paragraf 28

olof-liberg_210px

I ett informationsbrev från Grimsö undertecknat Olof Liberg fastställs att dödligheten bland vargar förhåller sig normalt i relation till tidigare år. Detta trots många paragraf 28-skjutningar.

Ovanligt många vargar har i höst skjutits enligt paragraf 28 i jaktlagen. Men vargstammen fortsätter att växa i landet. Sedan 1 september har sju vargar skjutits i samband med löshundsjakt och tre vargar under pågående attacker i fårhagar.

Total känd dödlighet i vargstammen har dock inte varit högre i år än förra året, påpekar vargforskaren Olof Liberg. Fram till 20 oktober i år har Skandulv noterat 45 kända dödsfall bland vargarna. Fram till samma datum förra året var det 37.

Skillnaden kan förklaras av den större vargstam under 2013 där dessa kända dödsfall utgör tolv procent av populationen båda åren.

– Notera dock att detta inte är hela dödligheten, vi har alltid en viss ”dold” dödlighet, dels av naturliga orsaker som sjukdom, ålder, skador, olyckor och interna stridigheter där kroppen inte hittas. Dels av illegal verksamhet, påpekar Olof Liberg.

Enligt Skandulvs radiomärkta vargar har den årliga totala dödligheten de senaste sju åren legat på knappt 20 procent.

– Eftersom reproduktionen ligger på 35-40 procent finns en genomsnittlig årlig tillväxt av vargstammen på 15–20 procent, avslutar Olof Liberg.

 

Källa: Informationsbrev från Skandulv 2013.11.01.
 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se