Ny vargattack i södra Sverige, Torsås

vargdödat får 1

Ännu ett vargangrepp på får har konstaterats i södra Sverige. Natten mot tisdagen dödades två får i Åd i Torsås kommun.

Kvällsposten rapporterar om ännu ett vargangrepp på får i södra Sverige. Denna gång dödades två får i Åd i Torsås kommun natten mot tisdagen. Ännu ett får skadades och fick som brukligt avlivas. Fårägaren, Evert Nilsson upptäckte att något hänt när han tittade ut från sitt köksfönster på morgonen.

– Det här var inte alls särskilt trevligt det här. Tre tackor döda och två lammungar som är försvunna. Dessutom har jag fyra lammungar som nu saknar sin mamma, säger en uppgiven Evert Nilsson.

Länsstyrelsen medger att södra Sverige från och med nu kan räkna med ett inflöde av varg.

– Sannolikheten att vargar vandrar ner hit blir bara större och större. Man kan då anta att vargangreppen på tamdjursbesättningarna blir fler. Speciellt om stängslen är i dåligt skick. Men ett vanligt fårstängsel duger gott som skydd, säger Mattias Persson som är rovdjurssamordnare på länsstyrelsen i Kalmar län.

För Evert Nilsson är stängsel inte ett alternativ givet ekonomin och det är förklarligt då kostnaderna för att underhålla staketet dvs röja under nedersta tråden för att hålla den fri från gräs inte ersätts av staten. Röjningskostnaden beräknas till 10-12 kronor per år och meter vilket för en normal fårgård med 4 000 meter stängsel betyder minst 40 000 kronor ur egen ficka.

– Det är stora ytor som mina får använder. Att sätta upp stängsel skulle bli en stor kostnad. Det är inte ekonomiskt möjligt, säger han.

Istället får Evert Nilsson nu ta in sina får på natten, men alla får inte plats så Evert får försöka vaka över djuren själv.

 

Källa: http://www.expressen.se/kvp/varg-attackerade-och-dodade-far-i-smaland/
Foto: Mikael Jägare. Foto av vargdödat får i Sätila 2013.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se