Omfattande vargattack i Konginkangas – invånarna rasande

I fredagens Ilta Sanomat meddelas att ett tjugotal får blivit attackerade och dödade av vargar natten mot torsdag.

Vargangreppet mot fåren skedde i Konginkangas nära Äänekoski. När nyheten publicerades hade man hittat 17 dödade får. Av dem var fyra helt uppätna. Vissa hade överlevt men  3-5 får fick avlivas på grund av omfattande skador.

Attacken skedde bara några tiotals meter från E4:an och nu finns fruktan för att vargarna ska slå till på nytt efter ha kommit åt fåren så lätt

Officiella källor har meddelat att det bara rör sej om enskilda vargar i norra-mellersta Finland men invånarna i Konginkangas är säkra på att det rör sej om en flock på minst tre vargar.

Tre olika stora fotavtryck av vargar har konstaterats inom området och de största är ca 11 cm vilket tyder på fullvuxna vargar. Det finns också ögonvittnen som kan bekräfta att det rörde sej om om just tre individer. En av dessa bär enligt uppgift sändarhalsband.

 

Stämningen hätsk

Under sidorubriken ”Sota on syttynyt” talas om att att jägarna nu har tröttnat på myndigheternas flathet och förklarat krig mot vargarna. Man säger att vargarna har synts i området under en längre tid och rädslan är stor för att barn kan bli attackerade, liksom hundar i samband med älgjakten.

Stämningen är hätsk och polisen beskylls för att hellre jaga mopedförare under 15 år än att bry sig om den växande fara som de närgångna vargarna utgör.

 

Ilta Sanomat den 14 september 2012.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se