Örebro län: Här sprider vargen skräck

Vargarna har satt skräck i Vikersvik. Totalt oskygga rör de sig i bebyggelsen på jakt efter mat. – Vi låter inte våra barn promenera till skolbussen, säger Helena Vilhelmsson till Expressen.se.

Invånarna i Vikersvik kräver skyddsjakt på varg. Samtidigt sköts i går två vargar i Jämtland. Naturvårdsverket gav tillstånd till skyddsjakten på de två vargarna. De hade de senaste tre veckorna rivit ett 20-tal renar i Tåssåsens sameby.

Vargarna sköts vid lunchtid i går. DNA-analyser av djurens spillning visar att det var en hane och en hona, båda med skandinaviskt ursprung. Anledningen till beslutet om skyddsjakt var att alternativ saknades, exempelvis att flytta djuren.

Oskygga vargar har under en längre tid varit ett stort problem i Vikersvik och de kringliggande byarna strax väster om Nora. De senaste dagarna har situationen dock urartat.

Trebarnsmamman Helena Vilhelmsson och hennes make Staffan tvingas skjutsa sina barn till skolbussen varje dag – då vargarna är alltmer orädda och närmar sig människor.

– Det är en orosfaktor. De har dykt upp i många trädgårdar och gått bakom vårat hus, säger Helena Vilhelmsson.

 

I Bergslagen har oskygga vargar varit ett problem under en längre tid i Vikersvik och de kringliggande byarna strax väster om Nora. Flera hundar har attackerats av rovdjuren som inte visar någon rädsla för människor och bilar. Här, längst upp till höger på bilden, ses en orädd varg på en gårdsplan i Vikersvik. Foto: Lasse Sandström/Kurt Österberg
Flera hundar skadade

 

– De drar sig inte för bilar, hus eller människor. Då blir det ett problem.

Familjen Vilhelmsson har utan framgång hört av sig till kommunen för att få skolskjuts för sina elva- och 13-åriga döttrar – och vill därför inte att de går till skolan när föräldrarna inte kan skjutsa dem.

De senaste månaderna har fem hundar attackerats varav en dödades av varg.
Kjell Johansson, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Örebro:

– Som det nu verkar är det minst två, kanske tre vargar som rör sig i det här området. Det är naturligtvis en olycklig situation, säger han.

Invånarna i byarna Vikersvik, Dalkarlsberg och Älvhyttan har fått nog – och kräver att vargarna skjuts. Hittills har Länsstyrelsen försökt skrämma dem på flykt med bland annat knallskott och, i går kväll, gummikulor.

– Vi hoppas på en positiv utveckling under helgen. I slutändan hjälper ingenting annat än att skjuta dem, men ett sådant beslut fattar Naturvårdsverket.

Vargarna är omkring nio månader gamla och fullvuxna. Brist på mat tros vara anledningen till att de sökt sig in i bebyggelsen.

 


Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se