Överlevnadsfrekvensen för alpernas tamdjur mot nytt bottenläge

Vargen står för porten till Grenoble säger experterna till Le Figaro och varnar för att det begränsade näringslivet i bergsområdena helt kan slås ut om angreppen med tamdjur fortsätter som hittills under året.

Frankrikes andra dagstidning Le Figaro kom den 21 juli med deprimerande statistik för hur vargproblemen breder ut sig i östra Frankrike. Isèreområdet har utmärkt sig särskilt under året.

Samtliga större kommuner – Revel, La Combe de Lancey och St Agnes – har haft tunga angrepp och lokalt säger man nu att ”vargen står för porten till Grenoble”, departementets huvudstad.

Under perioden januari-juni har 58 djur dödats vid 17 vargattacker inom Isére. Motsvarande siffra för 2010 är 12 djur på nio attacker. En ökning med 483% för antalet djur och 188% för antalet attacker.

Om den utvecklingen håller i sig är man på fem års sikt uppe i 400 attacker med tusentals vargdödade djur runt Isere,

Gör sen samma räkneövning för hela bergsregionen – där har 1 303 djur gått åt i sammanlagt 418 attacker i år – och det är lätt att förstå varför fårfarmarna förlorar hoppet om driva någon enda verksamhet i det betesrika men fattiga alplandskapet.

Någon möjlighet till stängsling finns inte. Det handlar om att borra och gjuta i många kvadratmil berg, och sådana tilltag är förbjudna enligt helt andra delar av naturvårdslagstiftningen.

Dessutom är själva idén med alpbetet just att djuren ska kunna ströva fritt och söka nytt bete under sommarhalvåret för att sedan tas ned i dalarna under höst och vinter.

På så sätt fungerar det cykliska förloppet i hela den lokala fårnäringen, och på så sätt bidrar fåren till att hålla alplandskapet med samma vackra flora som alltid.

Det troliga är tyvärr att om inget görs åt rovdjurspolitiken så kommer fåraherdarna att ha gett upp långt före skräckscenariot vi räknat fram här ovan. Man orkar inte helt enkelt.

– Jordbrukare och herdar jobbar inte med det här för att se sina djur dödade av varg, sade chefen för FDSEA* i Isère till Le Figaro.

Miljöminister Nathalie Kosciusko-Morizet har fått motta många brev både från oroliga bönder och irriterade myndighetskollegor men än så länge verkar status quo råda för Frankrikes 200 vargar. Precis som i Sverige.

Till originalartikeln.

 

* FDSEA står för Fédération Départementale des Syndicats d’Exploitants Agricoles.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se