Preiholt efter ny vargattack – ”Nu slutar jag med får!”

Typiska bitskador av varg på får

Just nu går Walter Preiholt runt på marker motsvarande 52 fotbollsplaner och letar efter döda och skadade får. Två besiktningsmän är också på plats och räknar tillsammans ihop de 15 får som vargen dödat i Fläckebo

Natten mot måndag kom vargen på besök till Rörbo gård igen. Det har varit en mycket jobbig dag för Walter Preiholt och hans fru. Trots allt svarar Walter Preiholt på mobilen. Han är trött, arg och ledsen.

– Nu har vi räknat till 13 får som är döda.

– Vi har sex får som går omkring med skador. En veterinär är på väg hit för att avgöra om fåren går att lappa ihop på något sätt, eller om de ska avlivas, säger Walter till VLT.

Rörbo gård har fina betesmarker för fåren om drygt 25 hektar där de kan röra sig fritt och hålla marken i hävd.

– Det här är vårt levebröd! Men nu får det faktiskt vara nog, vi orkar inte mer. Markerna får växa igen, vi ska sluta med får, säger Walter Preiholt.

En lång dag är ännu inte slut. Med i markerna är också länsstyrelsens besiktningsmän. Gården har haft 117 tackor i år och 160 lamm.

Hur många får har ni mist över åren?

– Det blir över 100 nu. 82 bara i fjol. Nej, jag orkar inte ta det här nu, vi får prata mer i morgon. Jag har tagit massvis med bilder.

– Vi har inte ett drägligt liv nu. Vi orkar inte mer.

Länsstyrelsen har ännu ej kommit in med de exakta siffrorna över dödade och skadade får.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se