Preiholt prövar ljudskydd i fårhagarna

Nu prövas en ny metod för att försöka undvika fler vargattacker på tamboskap i länet. Det är en så kallad ljudskrämmare som nu testas vid en fårhage vid Rörbo gård i Sala kommun, rapporterade Sveriges Radio P4 Västmanland under fredagen.

Det var vid Rörbo gård i Sala som ett antal vargar attackerade och dödade 14 får för drygt en månad sedan. Walter Preiholt, som driver gården, var då på väg att ge upp men prövar nu att skydda sina djur med hjälp av ett nytt ljudskydd.

Preiholt visar de tre dosorna som med ca 20 meters mellanrum sitter fast på staketstolpar till fårhagen. När en varg går förbi så går ljudet igång.

– Vi hör det ju inte inne i huset utan bara när vi är ute, i närheten av bostadshuset, säger Walter Preiholt.

 

Djuren okänsliga för ljudet

Trots den mycket höga ljudnivån så är Walter Preiholt tveksam till om vargen kommer att skrämmas av ljudet. Kanske en gång eller två, men sedan tror han att de kanske vänjer sig. Det har i alla fall tackorna på gården och familjens hundar redan gjort.

– När vi provkörde den här i köket så lyfte hundarna inte ens huvudet från golvet, säger han.

Men Pierre Ahlgren, länsstyrelsens ansvarige för rovdjursinventering, säger att ljudskrämmaren haft effekt på andra håll i landet. Bland annat har metoden använts för att skrämma björnar som går för nära soptunnor och bostadshus. Även varg har skrämts iväg, säger han, men menar samtidigt att det inte finns några garantier.

– Det är som med rovdjursavvisande stängsel, det finns inga hundraprocentiga garantier, men man måste ju prova för att få en dräglig tillvaro, säger han.

 

Glad att pröva

Länsstyrelsen har inte testat ljudskrämmare här i länet tidigare, men de senaste två åren har antalet rovdjur ökat och behovet av skydd likaså, säger Pierre Ahlgren. Han hoppas att fler gårdar kan använda metoden om försöket på Rörbo faller väl ut.

Gårdsägare Walter Preiholt är ändå glad att få prova ljudskrämmare, men det milda vädret gör att han ännu inte vet om det fungerar.

– Vi måste få spårsnö och kunna läsa i snön om det är en varg som gått förbi och hur den har reagerat, säger han.

– Det är bara att vänta och se för de kommer ju tillbaks, det är bara en fråga om när, inte om, säger Walter Preiholt till P4 Västmanland.

 

På vargfakta tycker vi att det är bra att alla till buds stående skydd testas och utvärderas. Hittills har det dock inte funnits något annat säkert sätt att bli av med angripande vargar än att tillgripa skyddsjakt.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se