Putilovo, Ryssland: En flicka dödad och två vuxna skadade efter våldsam vargattack

Den 11 maj 1878 skrev Wiborgs tidning (nr 56) om hur en rabiessmittad varg bitit ihjäl en 13-årig flicka och samtidigt allvarligt skadat två ytterligare personer i samma attack.

Wiborgs tidning skriver:

En galen varg visade sig den 3 maj i nejderna av Sclüsselburg och for fram på följande vis, enligt hvad tidningen Golos vet berätta: Nämnda dag begaf sig en bonde från byn Putilovo med sin hund till skogen. I närheten af byn rusade plötsligt en varg ut ur skogen och störtade öfver hunden. Bonden skyndade sin hund till hjelp och tillfogade med yxan vargen ett så kraftigt hugg, att den neddignade sanslös, men dervid föll också yxan ur karlens hand. Medan bonden tog upp sin yxa, slapp vargen undan och flydde till skogs.

Då mannen efter någon stund återvände till byn, mötte han för andra gången odjuret, hvilken nu störtade på honom och bet honom. På bondens nödrop ilade andra karlar från byn till hans hjelp, men kunde ej döda vargen emedan den flyktade till närmaste skog. Der skulle ännu två personer falla offer för den rasande ulven.

I skogen voro nemligen två qvinnor sysselsatta med att samla ris: den ena en bondhustru och den andra en flicka om 13 år. Vargen rusade först på hustrun, kastade derpå flickan till marken, afbet hennes näsa och ena öra samt uppfläkte båda armarna på ett gräsligt sätt. När bondhustrun ilade flickan till hjelp, lemnade vargen sitt första offer och rusade nu på hustrun, hvilken erhöll farliga sår i ansigtet. på de båda qvinnornas rop skyndande bönder till stället och nedgjorde slutligen odjuret.

De bitna qvinnorna fördes genast till läkaren, som konstaterade, att flickans tillstånd var utan hopp. Vid obduceringen af det rasande odjurets kropp visade det sig, att vargen lidit af rabies.”

 

Att vargen var rabiessmittad innebär troligen att även bonden och kvinnan avled efter en tid. Mot rabies, och speciellt efter bett i huvudet, fanns inga botemedel vid den här tiden. Louis Pasteurs framgångsrika metod introducerades först den 6 juli 1885 i Paris, och spreds sedan över världen. Främst mot Östeuropa.

 

 

 

Fotnot: De röda rutorna skapas av söktjänsten i tidningsarkivet efter lyckad sökning på ordet ”varg”.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se