”Rädslan beror bara på okunskap om vargen!”

Påståendet dyker upp i stort sett dagligen, men står i direkt konflikt med de stora mängder dokument om vargen och dess mörka förflutna som finns lagrade. Tar man sig bara tid att läsa står det klart, bortom allt rimligt tvivel, att människan inte fruktar vargen på grund av legender som berättats runt vinterbrasan, utan för att vargen faktiskt var ett stort problem under hela sin tid i Nordisk frihet.

Vargen angrep boskap, hundar, kvinnor och barn och i stort sett varenda händelse av den karaktären finns nedtecknad i kyrkoböcker och folklivsforskning från alla tider. Se bland annat vår artikel om finska kyrkoböcker där 175 vargdödade innevånare noterades under åren 1710-1881. I modern tid har liknande erfarenheter, fritt och i samband med forskning, nedtecknats och diarieförts i alla länder som härbärgerat euroasiatisk varg efter 1900-talets inledning. (Sök gärna exempel i vårt referensbibliotek.)

I Sverige finns också färska dokument om detta. År 1999 gav Sveriges Vetenskapsakademi ut en rapport (serien Ambio) från Hazaribagh i den Indiska delstaten Bihar. Rapporten beskriver hur 122 barn tragiskt dödats av varg, åren 1980-1986 och 1993-1995. Över 100 barn skadades under samma tid.

Den 16 februari 2000 återgav Dagens Nyheter moskvatidningen Sevodnjas rapport om att en vargflock överfallit och dödat en man i samhället Primorsk som ligger i länet Krasnojarsk.

Vad vargen i ökande omfattning gör med våra tamdjur registreras hos våra länsstyrelser varje månad. Officiella dokument om bidrag, skador och ersättningsanspråk som lagras i Riksarkivet. Under Nyheter hittar du de flesta aktuella angrepp som publicerats i tidningar.

Världsnaturfondens rovdjursexpert John Linnell har i artikeln ”The need for honesty in the face of inconvenient facts” uttryckt behovet av ökad ärlighet hos miljörörelsen så här:

”Vargar dödar människor. Det är inget tvivel om att genom vår historia så har vargar dödat många människor både när de varit rabiessmittade och vid jakt på byte. (…). Om vi förnekar att detta någonsin kan hända, kommer det att orsaka en total kollaps för vårt rykte och vår trovärdighet då attacker oundvikligen inträffar.”

Den 21 juli 2011 framträdde John Linnell dessutom i SvT-programmet Mitt i naturen och repeterade ovanstående lärdom. Han tillade också att det är bra ”att hålla ett jakttryck på vargen” och att ”lära vargen att människor inte är vänliga”. Enligt Linnell för att bibehålla en trygg, säker miljö. Även för vargen.

Slutsats: Det är inte vår okunskap som får oss att frukta vargen, utan vår kunskap.

 

Ida Karolina Eufrosynentytär vargdödad 1880.”Dödad av varg och till hälften uppäten”, nedtecknat med stor okunskap. Eller?

 

[TABLE=24]

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se