Rasande varg dödade flera intill Kiev

Den 3 december 1884 rapporterade Fredrikshamns tidning (nr 19) att en rasande varg skadat ett tjugotal personer. En kvinna hade redan avlidit när artikeln skrevs men fler människor uppges ”befinna sig i ett hopplöst tillstånd”.

Fredrikshamns Tidning skriver i sin notis:

En rasande varg har enligt ’Zarja’ härjat bland innevånare i byn Tchernucha (Kievska guv.). Tidigt på morgonen den 10 nov. anföll den alla personer, som befunno sig i röresle på byns gator. Dess första offer var en qvinna, hvilken bar hö från ett lider för att hemta det åt sina kor. Vargen bet henne svårt i ansigtet. Den uppskrämda qvinnan nedföll sanslös på marken, hvarefter vargen sargade hennes ben och fötter för att sedan begifva sig vidare. Den objudna gästen hann på denna förmiddag löpa kring tre närliggande byar, der den sårade 18 personer. Samma dag strypte en Herkules vargen som störtade på honom. Ortens läkare, d:r Ponomareff, har åtföljd af sin hustru förbundit alla de svårt bitna. En qvinna har redan aflidit och flere befinna sig i ett hopplöst tillstånd.”

Det bör tilläggas att då vargen verkar ha varit rabiessmittad är det troligt att alla som angreps avled efter en tid. Mot rabies fanns ingen bot förrän Louis Pasteurs metod introducerades den 6 juli 1885.

 

 

Fotnot: De röda rutorna skapas av söktjänsten i tidningsarkivet efter lyckad sökning på ordet ”varg”.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se