Rene Anderson sköt attackerande varg på 3 meters avstånd

Rene Anderson med den varg hon sköt på 3 meters avstån med sin revolver

Rene Anderson från norra Idaho känner sig minst sagt lättad efter att ha undkommit ett angrepp från en varg. Det var under en jakttur i september då hon skulle locka på hjort som ett helt annat djur reagerade på lockljudet.

Vargen smög sig på Rene i slutet av förra månaden i närheten av Headquarters, Idaho, ungefär 200 kilometer sydväst om Spokane.

Förvisso hade Anderson en giltig licens för jakt på varg men det var inte den hon hade bestämt sig för att jaga. Med sin pilbåge (reds. anm. jakt med pilbåge är lagligt i USA) och ett lockhorn hade hon gett sig ut för att jaga hjortar. Lockhornet låter som en hind och är avsett att locka till sig hjortar. Just vid jakt med båge är avstånden inte så stora och då kan lockhorn vara på sin plats för att försäkra sig om att kunna fälla djuret så effektivt som möjligt.

– Jag hade precis kommit upp på toppen av en ås och jag bedömde vinden noga för att inte avslöja mig, berättar Rene Anderson.

Rene Anderson är en erfaren jägare och är inte rädd för att vara ensam i skogen, men när hon insåg att hon inte var den enda som var ute på jakt blev det lite väl pirrigt även för Rene.

– Vargen kom väldigt snabbt mot mig. Klart man blev nervös. Jag lade ner bågen på marken och tänkte att ”den där har siktat in sig på att äta mig”.

Rene förstod stundens allvar då hennes bästa kompis, Shane Richards, alldeles nyligen fått tre av sina hundar dödade av varg i området.

– Den första hunden vi hittade hade de inte ens dödat innan de började äta på henne. Inga bett runt hals och nacke utan vargarna hade börjat slita upp magen på henne direkt, berättar Shane Richards

Efter att Rene lagt bågen på marken drog hon upp sin revolver och sköt mot vargen. (reds. anm. Det är vanligt att man tar med handeldvapen på jakt i USA som skydd mot björn.)

– Den dök upp där, ungefär 3 meter ifrån mig och jag sköt den i huvudet.

Vargobservationer har blivit väldigt vanliga i norra Idaho och innevånarna är oroade för sina husdjur och för sina familjemedlemmar.

– Det har blivit vanligare att man ser kvinnor med pistol när de är ute och går med sina barn. Man kan inte lämna sina barn vid busshållplatsen när det är så här utan man får hålla koll på barnen hela tiden, berättar Rene Anderson.

Vargen som Rene sköt var en av 30 som skjutits i år i Idaho.

Medan miljöorganisationerna oroar sig för vargens väl och ve är innevånarna i Clearwater County glada över varje varg som plockas bort ur närområdet.

 

Publicerat med tillstånd av KXLY Spokane och Rene Anderson.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se