Riala utan varg, Stockholms Län

Av allt att döma finns det inte längre några vargar i Rialareviret norr om Stockholm. Det uppger Länsstyrelsen i Stockholm som inte lyckats bekräfta några spår sedan början av maj månad.

Stockholmarna ser ut att ha mist sin fasta etablering av varg i länets nordliga delar. Rialareviret etablerades någon gång mellan 2009 och 2010 med efterföljande föryngring. Som mest fanns uppskattningsvis 8-10 vargar i Sveriges till omfånget minsta revir. Klämt mellan vägar med viltstängsel omfattade reviret inte mer än 16 400 hektar vilket skall ställas mot det normala om 100 000 hektar.

Vargarna i Riala visade sig i en predationsstudie föredra rådjur som föda. Under en och samma period dödades 39 rådjur men bara en älg. Antalet dödade rådjur inom flocken uppgick till 0,9 per dag.

Nu tyder dock allt på att reviret är tomt. Varghanen vandrade ut ur reviret i början på januari. Längden på vandringen förvånade expertisen då han återfanns i Värmland. Under vintern såg det ut som att ett nytt vargpar etablerat sig i området men av dessa finns inte heller några spår i dag.

– Vi har inte fått in några rapporter sedan slutet av april, säger Mikael Fransson som är besiktningsman på enheten för naturvård vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelsen i Stockholm vet inte vad som hänt vargarna men de misstänker inte att något brott har begåtts. I ett pressmeddelande från enheten för naturvård vid Länsstyrelsen i Stockholm skriver miljöhandläggare Eva Hedberg:

– Det finns inget som pekar på att något brott ligger bakom vargarnas försvinnande.

 

Källa: http://norrteljetidning.se/nyheter/1.2169060-lansstyrelsen-inga-vargar-kvar-i-reviret

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se