Riksdagen valde bort varginformation

En inbjudan från moderaten Ulf Berg till alla riksdagspolitiker att komma och lyssna på vargexperten Karl Hedin gav svalt gensvar. Flera partier uteblev helt, rapporterar tidningen Jakt & Jägare.

Karl Hedin är en av landets största privata skogsägare som också under ett flertal år delat med sig av sina stora kunskaper i vargfrågan. Det har lett till en föreläsningsturné över hela Sverige.

Det var efter en sådan föreläsning som Karl Hedin fick erbjudande av Avestamoderaten och riksdagsmannen Ulf Berg att komma och tala inför riksdagens ledamöter.

Dragningen hölls i torsdags och man kunde konstatera att vargfrågan har oerhört låg prioritet bland politikerna. Endast 12 personer kom varav 10 var just moderater. Bara Centern och Vänsterpartiet var representerade från de övriga partierna.

Socialdemokraterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna uteblev däremot helt. Även Miljöpartiet som bör ha ett specialintresse av varginformation.

En omständighet som bör noteras är också att ingen av de tolv ledamöter som faktiskt kom har något ansvar för rovdjursfrågor inom sitt parti.

 

Politiker nonchalanta?

Tidningen Jakt & Jägare publicerade artikeln om Karl Hedins riksdagsbesök under fredagen och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Bland kommentarerna märks de som undrar om politikerna varit rädda att höra sanningen och att det visar på stor nonchalans.

En annan kommentator menar att Sverige ”fegar ur” för EUs krav och att man blundar för konsekvenserna av rovdjurspolitiken.

Flertalet kommentatorer tolkar utfallet från föreläsningen som helt i linje med den respektlöshet som präglar demonteringen av den svenska landsbygden och att partierna, främst C, helt tappat greppet om sin egen väljarkår.

Två personer angav mer partitekniska anledningar: En person hänvisar till den dåliga uppslutning som alltid råder vid riksdagsdebatter: ”plenisalen är nästan tom”, skriver denne. En annan anger det snäva politiska manöverutrymmet inom respektive parti som skäl för den dåliga uppslutningen.

 

Redaktionens kommentar: Det känns märkligt att inte fler kom till mötet då just rovdjurspolitik för första gången torde bli en stor och central fråga vid nästa riksdagsval den 14 september 2014.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se