Riksdagspolitiker besökte fäbodbrukare

Dalademokraten den 8 september 2011.

Politikerna tycks ha vaknat när det gäller vargfrågan. Andra veckan i september var det Dalarnas tur att ta emot de moderata riksdagsledamöter som besökte länets fäbodbrukare. Det kunde vi läsa i Dalademokraten den 8 september.

Bengt-Anders Johansson, Lars Hjälmerud och Lisa Rydberg hade många goda råd med sig tillbaka till Riksdagen efter sitt dalabesök.

– Vi ser det som viktigt att besöka dessa människor och lära oss om fäbodbruk, sa Bengt-Anders Johansson som tidigare gått igenom Värmland i samma ärenden.

– Vi är här för att fånga upp goda idéer för rovdjurspolitiken, tillägger kollegan Lars Hjälmerud. Vi kan aldrig fatta bättre beslut än vad vi har underlag för.

Täpp Lars Arnesson driver Arvselens levande fäbod och tycker det är jättebra att beslutsfattarna kommmer på besök och ser hur verksamheten egentligen bedrivs.

– Då kan vi ge dem en insikt att det här inte är ett 8-16-jobb och sen ta tunnelbanan hem, säger han.

För kollegan Tin Gumuns från Tövåsens fäbod i Rättvik är det möjligheten att försvara djuren som är viktigast:

– Min granne har haft vargangrepp tre år i rad. Det måste bli generösare att få tillstånd för skyddsjakt, säger hon och tillägger att det pratas mycket om stängsel, men på en fäbod handlar det om att djuren fritt ska söka det bästa betet. Allt går inte att stänga in.

Deltagarna kunde lätt enas om att det behövs ett helhetsgrepp för svensk rovdjurspolitik.

Denna vecka besöker de moderata politikerna Gästrikland. Se tidigare artikel från Värmlandsbesöket.

 

Ladda ned hela artikeln som PDF.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se