Riksjaktvårdskonsulent rasar mot vargflytt

Idretiken har som bekant flyttats för tredje gången. Det skedde den 6 februari. – Rent djurplågeri, säger biträdande riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné.

Den gulfärgade ”Idretiken” som under 2011 orsakade stora problem i Idre Sameby har blivit en följetong. Inte nog med att hon flyttats sammanlagt tre gånger till ingen nytta, dessutom har Naturvårdsverket redan på förhand känt till att vargflytt inte fungerar.

Vargars benägenhet att vandra hemåt, sk ”homing” är känt sedan 1960-talet och redan Naturvårdsverkets förre chef Anders Bjärvall konstaterade detta under sin tid som ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen i slutet av 1970-talet. Vargfakta har uppmärksammat det i en tidigare artikel.

 

”Djuretiken glöms bort”

Daniel Ligné, biträdande riksjaktvårdskonsulent inom Jägarförbundet, rasar nu efter den senaste vargflytten, då Idretiken sattes ut utanför Heby.

– Vad finns det för omständigheter som gör att det skulle lyckas denna gång? Det rör sig om ett vilt djur som utsatts för stor stress vid varje förflyttning och dessutom skiljts från sin partner under förra flytten, säger Daniel Ligné till Svensk Jakt. Nu har den jagats med helikopter ytterligare en gång.

 

Jaktlagen tydlig mot djurplågeri

Daniel Ligné tycker att det är anmärkningsvärt att djurrätt och etik ”glöms bort” bara för att det gäller vargflyttning.

– Varför reagerar ingen över de djuretiska frågorna? I Jaktlagen står det tydligt och klart att man inte få utsätta djur för onödigt lidande. När nås den gränsen när det gäller flyttförsök?

När det gäller Idretiken är det enligt Daniel Ligné mer än nog nu.

– Personligen tycker jag att gränsen för vad vi kan utsätta ett djur för, enbart för att tillfredsställa våra egna behov, nu har passerats, avslutar biträdande riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se