Rovdjur tros vara bakom ökande antal viltolyckor

Under juni månad har antalet viltolyckor ökat i Sälen med mer än 100 procent jämfört förra året. En förklaring sägs vara de ökande rovdjursstammarna som sätter viltet i rörelse.

Dalarnas Tidning rapporterar om en oroande ökning av antalet viltolyckor i Sälen. Värst drabbad är riksväg 71 på sträckningen mellan Yttermalung och gränsen mot Norge. Andra sträckor är också drabbade däribland E45 söder om Malung.

Totalt handlar det om 16 inrapporterade olyckor som då skall jämföras med 8 föregående år. Det olycksdrabbade viltet är mestadels älg och rådjur som rör sig i gryning och skymning. Nu har det dock skett flera olyckor mitt på dagen vilket är ett nytt fenomen.

– Men nu har det varit flera olyckor mitt på dagen. Det är oförklarligt, säger Mats Larsson, kretsansvarig viltolyckor Malung till Dalarnas Tidning.

Larsson är dock av den uppfattningen att orsaken till djurens ofrivilliga förflyttningar dagtid har att göra med de ökande rovdjursstammarna.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se