Rovdjursföreningen stoppade kontroversiell föredragshållare

Rovdjursföreningen stoppade under söndagen en ordinarie föredragshållare, hundpsykologen Charlotte Swanstein. Detta efter ett antal kontroversiella uttalanden i tidningen Jakt & Jägare den 6 oktober i år.

Hundpsykologen Charlotte Swanstein har under en tid annonserats som en av Svenska Rovdjursföreningens talare med ett planerat framträdande i Helsingborg under gårdagen. Men det blev inget med det.

I samtal med journalisten Leif Andersson på Jakt & Jägare påstår Charlotte Swanstein bland annat ”att jägare släpper sina hundar i vargrevir för att få tidningsrubriker när hundarna attackeras” och att ”de jagar med signalspaning och lasersikten” samt att ”samer tjuvjagar rovdjur hysteriskt”. Hon påstår vidare att ”landsbygdsbefolkningen verkligen vill ha varg” och att det bör bli stopp för ”amatörer i viltvårdsdelegationerna”.

Inte heller forskarna har klarat sig. Charlotte Swanstein menar att ”tjuvjakt bara upphört på sändarförsedda vargar”, vilket helt tillbakavisas av vargforskaren Olof Liberg, som visar att forskarna har en rad av data att stödja sig på vid inventeringarna.

Helsingborgs Dagblad, HD, meddelar nu att Rovdjursföreningen stoppat Swanstein som föreläsare – just på grund av dessa uttalanden.

 

Försöker dementera

Rovdjursföreningens generalsekreterare, Ann Dahlérus, säger till HD att föreningen bedömt påståendena om jägare och samer som olämpliga.

– Det är viktigt att uttala sig på ett balanserat sätt i den här omdebatterade frågan, säger Ann Dahlerus till HD.

Enligt tidningen påstår Swanstein nu att hon aldrig sagt det som påstås i intervjun. Hon hävdar att det är ”påhitt”.

Men reporter Leif Andersson skickade alla citat till Swanstein. Hon läste dem före publiceringen.

– Hon hade ingenting att anmärka på citaten. Jag har mejlkorrespondensen med henne kvar. Däremot gillade hon inte att jag överhuvudtaget skrev om saken, säger Leif Andersson i Jakt & Jägare.

Svenska Rovdjursföreningen har under den senaste tiden utmärkt sig på ett negativt sätt. Bland annat försökte nyligen styrelseledamoten Kerstin Fredin via ett Facebook-upprop stoppa Vargfakta. Något som står i strid med grundlagen.

Läs artikel om Charlotte Swanstein på Jakt & Jägare

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se