Rovdjursspårare: Att minska antalet vargar är det viktigaste.

Vargstammen ökar med stormsteg och många blir oroliga för utvecklingen, så även landets rovdjursspårare. Jan-Erik Johannisson är en av dem och han har talat med Expressen.

Med regeringens nuvarande rovdjurspolitik kommer vargarna att bli fler, menar Jan-Erik Johannisson, rovdjursspårare för länsstyrelsen i Kalmar och Kronoberg.

– Inom tio år vimlar det av varg även här nere.

För ett år sedan sattes ett tak för den svenska vargstammen – nu är taket passerat.

– Regeringen sa 210 vargar och inte fler, men vad gör man när de blir fler? Säger till dem: ”Nu får ni inte bli fler”? säger Jan-Erik Johannisson.

I och med det ökande beståndet trängs vargen ut från Värmland och Dalarna och vandrar vidare. Jan-Erik Johannisson saknar en dialog mellan människor som lever i områden där det finns varg och de styrande.

 

Vargen är ofta orädd

– Myndigheterna frågar inte. Just nu är acceptansen obefintlig. Människorna som berörs måste få vara med och bestämma. De är förtvivlade där uppe.

Problemen är många, enligt Jan-Erik Johannisson: Husdjur som blir tagna av varg, hundar som bits ihjäl när vargen hävdar revir, vargar i trafiken och en allmän rädsla.

– Eftersom vargen inte jagas är den ofta orädd. I Värmland går vargar in på gårdar och morrar till och med åt folk. Det är klart det blir problem.

Han kan se ett flertal lösningar för att komma tillrätta med problematiken. Att minska antalet ser han som det viktigaste.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se