Rovdjursspårare hoppar av vargprojekt

Rovdjursspåraren Tommy Berglund hoppar av förberedelserna för utsättning av varg i Halland. – Förtroendet för oss är förbrukat, säger han i en intervju med Borås Tidning.

Den planerade vargutsättningen i landet fortsätter orsaka problem och fler och fler ställer sig skeptiska då redan den befintliga vargstammen, som tillåts växa helt fritt utan avskjutning, ställer till stora problem för landsbygdsboende.

Den senaste som ansluter sig är rovdjursspåraren Tommy Berglund i Halland. Han kommer inte att finnas med vid länsstyrelsens kommande informationsmöte i Skene och har meddelat sina chefer att han inte kommer att delta i förberedelserna för utsättningen i länet.

– Jag kommer inte att befatta mig med projektet längre. Vargen är redan på väg till södra Sverige. Man tror att på sikt kan det bli uppemot 15 revir här. Och nu har smarthuvudena i Stockholm beslutat om utsättning av varg som lök på laxen, säger Tommy Berglund till Borås Tidning.

 

Bittra konflikter att vänta

Han är orolig att vargutsättning kommer orsaka bittra konflikter med befolkningen, och som rovdjursspårare tycker han att han hamnar mitt i skottlinjen.

Han anser dessutom att allt arbete med rovdjursinventering och spårning nu gått om intet, och förutspår att det blir svårt att utföra sitt uppdrag.

– Förtroendet för oss är förbrukat. En del har till och med sagt att de kommer att stänga oss ute från markerna med låsta bommar, berättar Tommy Berglund.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se