Ryska rysarvintern 2003-2004: 24 vargattacker, 8 döda, 6 allvarligt skadade

För invånarna i Ryska Astrakhanregionen blev den hårda vintern 2003-2004 extra förödande med över 20 vargattacker och många dödsfall.

Hösten och vintern 2003-2004 blev en extra hård tid för invånarna i de ryska grannstäderna Volgograd, Akhtubinsk samt byar i Astrakhandistriktet.

Som om inte kölden och snön var nog kunde man dessutom räkna till sammanlagt 24 vargattacker, varav flera med dödlig utgång.

 

Började i Akhtubinsk

Den nästan serielika raden av attacker började hösten 2003 när en varg anföll fem fåraherdar utanför Akhtubinsk. Tre av dem dog och två överlevde med skador.

I byn Glazunovskaja var det sen dags för nästa attack. En maskinförare blev anfallen av två vargar medan han reparerade sin traktor. Föraren överlevde men blev invalidiserad för livet.

Men det blev värre i Astrakhanområdet. Under vintern räknade man till ytterligare 16 vargattacker med tre fler dödsfall och många svårt skadade som resultat.

På vårvintern 2004 blev en äldre man attackerad och dödad nära Volgograd. Bara fem dagar senare blev även en tonåring dödad. Troligen av samma vargtik. Trots att vittnen såg händelserna och rusade till undsättning dog båda personerna av sina skador.

Åtta personer miste alltså livet till följd av vargattacker den här vintern. Och det var bara i tre av Rysslands många distrikt.

 

Astrakhanområdet (A) i Ryssland är beläget nära Kaspiska havet. Volgograd ligger nordväst om den röda markeringen.

 

Inte bara människor skadas

Men den ryska vargen har växt till ett problem långt bortom personskador och dödsfall. Det kan avläsas i statistiken.

Skadorna på tamdjursbestånden är omfattande. År 2001 beräknades vargskadorna till 4,1 miljoner rubel (ca 1,025 miljoner kronor). Två år senare hade den siffran stigit till 5,1 miljoner rubel (ca 1,275 miljoner kronor).

Det låter kanske inte så mycket men då ska man komma ihåg att de ryska reallönerna för landsortsbefolkningen ligger många gånger under de svenska. Skadebeloppen måste alltså multipliceras ett antal gånger för att bli jämförbara med svenska skademått.

I början av 1980-talet sköts i de här områdena 20-40 vargar. 20 år senare var avskjutningen upp i 738 vargar. Förra året (2003) var ökningen nästan explosionsartad. Hela 820 vargar sköts. Idag är den lokala vargstammen troligen runt 1 400 vargar.

Även rabiessmitta bland olika djurstammar har ökat de senaste åren och den lokala veterinärkåren är helt enig om att den kommit genom massinvandringen av varg.

 

Höjd skottpeng

Att vargen tillåtits öka okontrollerbart kan tillskrivas de hårda åren 1993-1996 då den ekonomiska krisen omöjliggjorde alla former av jakt och viltvård.

På senare år har man börjat sätta av rena vargjaktsfonder i ett försöka att komma ikapp. Myndigheterna har också höjt skottpengen. På så sätt hoppas man få upp intresset bland traktens jägare.

Det som erbjuds nu är 1 200 rubel för varje vargtik, 1 000 rubel för hanar och 300 rubel för valpar. (1 rubel är ca 0,25 kronor, reds anm.)

 

 

Läs originalartikel här.

Originalartikeln som PDF.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se