Sällskapshund attackerad av varg på gården, Fellingsbro

En sällskapshund blev attackerad av varg på en gårds nordväst om Fellingsbro. Lantbrukaren Jonas Kleber är glad över att hans ”arbetskamrat” klarade sig trots svåra bitskador.

Det var under eftermiddagen i fredags som Jonas Kleber gick för att mata sina mjölkkor som hans ständiga följeslagare, Molly blev attackerad av en varg. Tiken gick som vanligt lös på gårdsplanen under tiden Jonas fodrade djuren men när Jonas dotter kom till gården en halvtimme senare satt Molly på farstutrappan alldeles blodig och bara skakade.

– Jag trodde först att hon hade skurit sig på någon plåt på gården eller något liknande. Men senare upptäckte vi att hon hade bitmärken på bakdelen och svansen, berättar Kleber för Nerikes Allehanda.

 

Ännu en ”ungvarg”

I vanlig ordning tror länsstyrelsens personal att det rör sig om en förbipasserande ungvarg. Fältpersonal från länsstyrelsen kunde under lördagen säkra spår från en varg runt gården. Som närmast har vargen varit mellan fem och tio meter från boningshuset i sitt utökade näringssök.

– Vi har inte kontrollerat den skadade hunden ännu men det mesta talar för att den blivit biten av vargen. Man kan inte avgöra hur gammal vargen är utifrån spåren men troligtvis var det en passerande ungvarg, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

 

Till veterinär

Molly fördes till Strömsholms djursjukhus där hon opererades. Bland de konstaterade skadorna på tiken kan nämnas hugg över korsryggen, svansryggen och ändtarmen. Lyckligtvis gick det bra även om Molly fick stanna kvar på djursjukhuset för observation.

 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se