Sällskapshund togs av förmodad varg på veranda, Falun

En mindre sällskapshund släpptes ut sent på onsdagskvällen för att rastas. Ett ögonblick senare försvann hon med ett skrik.

Ryktet om att ännu en sällskapshund förlorats till vargens utökade näringssök nådde redaktionen under torsdagskvällen. En hund av terriertyp hade släppts ut på verandan för att rastas. Något familjen gjort under hunden Mollys hela liv. På ålderns höst orkade Molly inte gå mycket längre än just ner på gräset för att kissa och sedan tillbaka upp på verandan.

Så här skriver dottern i familjen på sin blogg;

”…igår hände något ingen var beredd på. Jag ligger i min säng och hör Molly skrika till, ett högt men kort tjut, sprang direkt upp och ut och hon var borta. Vargen har alltså sprungit upp på vår veranda, tagit Molly och stuckit…”

Familjen skall därefter ha sökt i området efter Molly utan resultat.

Länsstyrelsens besiktningsman är underrättat och är på väg för att undersöka platsen och säkra eventuella spår.

Reds. kommentar: Bor man där det finns varg är det aldrig aktuellt att lämna sällskapsdjur obevakade i trädgården. För en varg utgör hundar upp mot 10 kilo inga besvär att omedelbart övermanna och ta med sig i en och samma rörelse. En häck eller ett staket lägre än 1,5-2,0 meter är ingen garanti för att vargen inte besvärar sig med att ta sig över om siktet är inställt på mat.

Professor Valerius Geist modell över hur vargen habitueras beskriver i fjärde steget följande: Nu börjar mindre tamdjur attackeras, både nattetid och i dagsljus och vargarna blir allt djärvare. De börjar nu jaga hundar. Ibland ända upp på verandan. Folk som promenerar med sin hund får nu för första gången försvara hunden mot en eller flera aggressiva vargar. Dessa är dock fortfarande rädda för människor och många hundar sparas bara genom denna kvarvarande respekt. Men vargarna börja etablera sitt territorium.

 Lär mer om hur vargen närmar sig steg för steg.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se