Sällskapshund uppvaktad av varghanne, Värmland

Sällskapshund uppvaktad av varghane

Yvonne Andersson har fått uppleva vad det kan innebära att ha en löpande sällskapshund när varg finns i närheten. Vid flera tillfällen har varghannen med stort intresse uppvaktat tiken.

Som vi skrivit om tidigare betyder en löpande tik ett riskmoment om du befinner dig i närheten av varg. Bor du i eller intill ett vargrevir är det av största vikt att du känner till detta. I samband med dödsfallet på Kolmården uppdagades detta för allmänheten då de stora tidningarna bjöd in vargexperter som chattade med läsare.

En återkommande fråga var just den om löpande tikar och om de utgjorde ett intresse för vargar. Samstämmigt svarade experterna att det gjorde de visst och att utfallet kunde bli såväl parning som ond bråd död om det var en varghona som upptäckte den löpande tiken.

Detta fick oss att reagera då en snabb överslagsberäkning gav vid hand att ett par hundra tusen hundägare berördes av detta faktum vilket vi tyckte var nog underlag för respektive länsstyrelse att informera om vad som gällde. Vi skickade brev till samtliga rovdjursansvariga om detta men de hänvisade till att ansvaret låg hos Viltskadecenter.

 

Aktuell händelse utanför Råda

För några dagar sedan inkom ett brev till redaktionen från Yvonne Andersson utanför Råda i Värmland. Hon hade släppt ut sin tik för att den skulle göra sina behov. Efter en stund funderade Yvonne över varför det tog sådan tid.

– Jag gick ut för att se efter vart hon tagit vägen. Gick upp den vanliga vägen i skogen och möter då Zebelina. Efter henne kommer en varghanne. Vargen stannar cirka 50 meter från mig medan Zebelina fortsätter.

Därefter har Yvonne stött på eller sett vargen flera gånger. När hon går ut med Zebelina dröjer det inte mer än någon minut så är varghannen på plats och följer efter på lite avstånd.

– Jag har också kört upp längs skogsbilvägen och då är vargen där och springer fram och tillbaka över vägen.

 varghanne uppvaktar sällskapshundHär försvinner vargen längs skogsbilvägen. Foto: Yvonne Anderssson

Yvonne kontaktade förutom oss även Länsstyrelsen som meddelade att de skulle komma igår söndag. Väl på plats delar länsstyrelsens personal ut två vargpinglor samtidigt som de informerar om att de inget kan göra så länge inte vargen uppträder aggressivt.

– Om den blev aggressiv skulle jag ringa så skulle de komma och skjuta gummikulor på vargen. Frågan är hur snabbt de kan komma, det är trots allt 8 mil från mig till dem?

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se