Sex får vargdödade i Eriksmåla, Småland

vargdödat får 1

Helgens andra vargangrepp skedde i Eriksmåla, Kalmar Län. Sex får hittades döda på söndagsmorgonen. Fårägaren helt utan får.

Sommarens slut har historiskt visat sig var den tidpunkt på året då många vargangrepp sker. Förklaringarna kan vara fler som exempelvis att varghonor har extra mycket att göra då vargungarna är stora men ännu inte jaktdugliga. En annan kan vara att, i likhet med andra vilda djur, att vargen passar på att äta upp sig inför vintern.

På kort tid har sju vargangrepp skett i Sverige. Två angrepp i Örebro Län och tre angrepp i Skåne. Dessutom har en häst dödats i Dalarna och nu ytterligare ett angrepp i Kalmar Län.

Angreppet som upptäcktes på söndagsmorgonen misstänks ha gjorts av en varghane som uppehållit sig mellan Lessebo och Högsby i två-tre år uppger länsstyrelsens viltspårare, Jan-Eric Johannisson.

– Jag har skickat in spillning för att fastställa dna om det är samma varg. Vi hittade fotavtryck i dag, det stämmer med storleken på Kostavargens tassar som är ganska små, nio centimeter, säger han till Barometern.

Efter nattens angrepp har fårägaren inga får kvar då han för tre veckor sedan förlorade ett lamm i samma hage.

– Ägaren hade sju får, nu har han inga kvar. Det är ju så ganska hårda tag. En person i Jönköping hade 25 får, när han kom ut låg det 21 döda eller skadade. Det kan räcka med en varg. I det här fallet är det en varg helt klart, säger Jan-Eric Johannisson.

 

Källa: http://www.barometern.se/nyheter/emmaboda/sex-far-blev-vargens-byte(3892214).gm
Foto: Mikael Jägare. Fotograferat vid angrepp i Sätila våren 2013.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se