Simmande varg dödade 11 får, Tanum

simmande varg dödade 11 får tanum

Tidningen Bohusläningen rapporterar om ett vargangrepp där 11 får dödades natten mot torsdagen. Vargen skall enligt uppgift ha tagit sig in sjövägen där stängsel saknades.

Länsstyrelsen i Västra Götaland bekräftar att en ”revirlös” och ”simmande” varg tagit sig in i en fårhage i Rabbalshed, Tanum kommun och där dödat 11 får. Hägnet omges av stängsel i tre väderstreck men saknar skydd mot en intilliggande sjö. Den som följt vargfrågan länge vet att det bara för några år sedan var otänkbart att vargar skulle ta sig vattenvägen in i hagar. Numera är detta vedertaget och försök görs med akutstängsel i vatten för att hindra vargen för att göra återbesök.

Tillgången till vatten i en hage är nog så viktigt ur ett djurhållningsperspektiv och att kunna förse djuren med vatten utan att köra dit tankar är naturligtvis en fördel. Vidare är det så att strandregioner inte sällan har en unik flora som av allt att döma mår bra av naturligt bete. Denna problematik med bete i strandzoner aktualiserades alldeles särskilt i samband med de omfattande angreppet i Skultuna hos paret Preiholtz som hade stora betesarealer mot vatten som numera, efter att paret lagt ned fårskötseln inte längre betas. Området var klassat som Natura 2000 dvs särskilt viktigt ur ett biologiskt perspektiv.

Nelly Grönberg, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen uttalar sig om angreppet och sannolikheten för att vargen tagit sig in vattenvägen.

– Besiktningsmannen säger att det är bra stängsel, så det är väl så vi tror att det har gått till, säger Nelly Grönberg.

För lantbrukaren som drabbades är det inte första gången. Förra året förlorade han två får i ett angrepp.

– De är mycket blod och tarmar och tre av fåren levde fortfarande, det är synd att jag inte har bilder så att folk får se hur ett vargangrepp ser ut. Man får göra lidandet så kort som möjligt, säger djurägaren som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

 

Källa: http://bohuslaningen.se/nyheter/tanum/1.3214998-varg-simmade-i-land-rev-elva-far

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se