Skandulv: Det behövs minst 100 vargar

Forskarna inom det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv fick i våras uppdraget att ta fram en sårbarhetsanalys för den svenska vargstammen. Uppdraget har nu avslutats. Minst 100 vargar krävs för att stammen ska kunna överleva i vårt land, säger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

En sårbarhetsanalys visar det minsta antal individer i en population som krävs för att stammen ska överleva och dessutom klara störningar som väsentligt förändrar levnadsvillkoren.

– Det kan handla om kraftigt ökad tjuvjakt eller sjukdomar, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, som intervjuades av Dagens Nyheter.

Enligt Skandulv kan en vargstam på 100 individer vara tillräcklig för att ta sig igenom tillfälliga nedgångar. Ruona Burman menar dock att detta inte ska jämställas med hur många vargar som totalt ska finnas i Sverige. Hon tror att det bör röra sig om betydligt fler.

– Enligt EUs riktlinjer ska man ligga över miniminivån för att arten ska anses ha gynnsam bevarandestatus, säger Burman.

Analysen tar inte hänsyn till eventuella genetiska problem som den påstådda inaveln i vargstammen sägs påverka. Det är för detta ändamål Naturvårdsverket vill importera vargvalpar från Ryssland för utsättning.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se