Skogsägare värderar jakten högre än avkastningen

Dalaskog i motljus

För skogsägare i Sverige är känslan av att äga skog, rekreationsvärdet och jakten viktigare än den ekonomiska avkastningen. Det visar LRF Konsults och Swedbanks skogsbarometer som presenterades på torsdagen, rapporterar Sveriges Radio.

Skogsbarometern är en enkät som besvarats av 750 skogsägare. Endast nio procent anser en god löpande ekonomisk avkastning som det viktigaste för deras skogsbruk. Det är en minskning med fyra procent jämfört med förra årets barometer.

53 procent av skogsägarna bor på sina fastigheter. Samtidigt får bara fyra procent av skogsägarna huvuddelen av sina inkomster från skogen. Således är endast ett fåtal skogsägare beroende av skogen för sin försörjning.

De senaste åren har fastighetspriserna ökat kraftigt och enligt Skogsbarometern tror skogsägarna utvecklingen kommer fortsätta. Samtidigt ser man tecken på att skogsägarnas intresse för skogsvårdande insatser minskar.

Traditionellt har skogsägare till stor del röjt sin egen skog, men intresset minskar vilket oroar Vidas skogschef Jörgen Henriksson.

– Vi trycker hårt på detta, att vi måste komma igång med röjningen. Jag ser inte att vi har något resursproblem utan detta handlar mycket om att få skogsägarna att inse vikten av att röja i tid, säger Jörgen Henriksson till Sveriges Radio.

 

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se