Skolbarn fick stanna inne efter vargbesök

skolbarn fick inte gå ut efter vargbesök

Skolbarn i de lägre årsklasserna fick stanna inne efter att varg observerats i närheten av skolan. Billdal ligger cirka 12 kilometer från centrala Göteborg.

I takt med att vargstammen breder ut sig får fler stifta bekantskap med vad det kan innebär i realiteten. Barn i de lägre årsklasserna vid två skolor i  Billdal fick stanna inne efter beslut från skolans rektor.

En varg hade observerats i en park alldeles i närheten av ett antal skolor och förskolor. Observationen skapade oro bland elever och lärare. Angeta Berg, rektor vid två av skolorna såg mycket allvarligt på händelsen och tillkallade polis.

– Jag ringde polisen och sa att jag sagt till barnen att komma in från rasten och polisen sa att det var rätt beslut.

– Vi hörde av oss till föräldrarna och sa att de kunde hämta sina barn efter skolan, låta barnen stanna på fritids eller säga att det är okej att ungarna går hem själva. Jag tyckte att föräldrarna skulle ta beslutet själva, säger Agneta Berg, rektor på Nygårds- och Brottkärrsskolan i Billdal.

Rektorn understryker dock, utegångsförbudet till trots, att vargen egentligen inte är farlig.

– De tyckte att det var jättespännande med vargen så klart och vi förklarade att vargar egentligen inte är farliga men att vi ville vara säkra, säger Agneta Berg.

Redaktionens kommentar: I Alaska där man har större erfarenhet av vilda djur förespråkas följande förordningar av Department of Fish and Game ( DFG Alaska):

  1. Gå inte ut ensam. Det är bättre att vara två eller flera.
  2. Var vaksam. I en stadsmiljö kanske du inte har för vana att ”läsa av” omgivningen. I vildmarken är det en nödvändighet.
  3. Bli inte för fokuserad på det du håller på med, exempelvis svampplockning. Var hela tiden vaksam.
  4. Håll barn och husdjur nära. Låt dem inte försvinna ur synhåll.
  5. Om du slår läger – se till att inte lämna mat eller rester tillgängliga.
  6. Gå inte vilse. Håll dig till kända leder.

 

Källa: http://www.expressen.se/gt/barnen-far-inte-ga-ut-efter-nytt-varglarm/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se