Skoterjakt på genetiskt viktig varg utan framgång

Den vargtik som anses genetiskt viktig och som flyttats inte mindre än två gånger från renskötselområden är nu tillbaka bland renar igen. Länsstyrelsens naturbevakare har med hjälp av skoter försökt förmå vargtiken att lämna de känsliga områdena.

Den genetiskt viktiga vagtik som flyttats två gånger är kvar bland renar. Detta trots att naturbevakare jagat vargtiken med hjälp av skoter vid upprepade tillfällen. Trots att hon blivit jagad är hon alltså kvar i området där renskötseln pågår. Hon har sedan i helgen uppehållit sig i området mellan Liden, Graningesjön och Viksjö i Västernorrland.

– Renskötarna är oroade, det finns mycket ren i det området, säger Gunnar Ledström på länsstyrelsen, till Sundsvalls Tidning.

Förra veckan ställde vargen till det bland renhjordar i Jämtland. Naturvårdsverket övervägde en tredje flytt, men avvaktade eftersom djuret var på väg från området.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se