Skottpengar och snöskoter som bonus för lyckad vargjakt, Yakutsk

I Yakutsk, Ryssland förs en ojämn kamp mot vargen varför myndigheterna nu tar till extra ordinära åtgärder för att locka jägare att jaga varg. Som bonus kan en ny snöskoter bli en realitet.

I Momadistriktet i Yakutsk har administrationen utlyst en tävling bland de jägare som anslutit sig till försöken att få ned vargstammen till mer rimliga nivåer. Första priset är en ny snöskoter.

Snöskoterna skall ses som en extra morot enligt administrationen. Skottpengarna är i dagsläget 10 000 rubel från den kommunala budgeten och ytterligare 20 000 från jordbruksdepartementet. Totalt betalas således 30 000 rubel för varje skjuten varg. Ur ett lokalt perspektiv är det en ansenlig summa pengar och i svensk valuta motsvarar det drygt 6 300 kronor.

I angänsande distrikt så som Ust-Yanskiy kan den totala skottpengen uppgå till 35 000 rubel efter att alla som vill se färre vargar betalat ut sin del. 35 000 rubel motsvarar en normallön i regionen.

 

13 000 renar dödade av varg

Enligt jordbruksdepartementet är vargen utan jämförelse ett stort bekymmer. Förra året dödades 13 000 renar och många andra typer av tamboskap i Yakutsk.

Utvecklingen under 2012 ser inte ut att vara bättre enligt preliminära rapporter men vargjakten har producerat fler nedlagda vargar än förra året. Till dags dato har 550 vargar skjutits vilket är en och en halv gånger fler än förra året.

Källa: http://www.rg.ru/2012/10/30/reg-dfo/volki-anons.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se