Skyddsjakt på hunddödande varg överklagad, Haverö

jämthund dödad av varg ljusdal

Efter beslut om skyddsjakt på en varg inom ett revir där tre hundar dödats överklagas beslutet av Wolf Association Sweden som kräver omedelbart stopp.

Efter att två hundar dödats inom fd Haveröreviret ansöktes om skyddsjakt på varg. Ansökan avslogs av Länsstyrelsen i Gävleborg med motiveringen att ”vargarna inte kunde anses mer skadebenägna än andra”.

Därefter dödades ytterligare en hund som för övrigt tillhörde samma person som förlorat den andra hunden. Innan jakten påbörjades den aktuella dagen hade området spårats av för att försäkra att inga vargar rörde sig i området.

Detta förhindrade dock inte attacken då vargarna tog sig in i området och till och med korsade hundförarens spår innan de angrep och dödade hunden. Att vargarna korsat spåren visade sig vid efterföljande spårning och angavs sedermera som ett av skälen till att bevilja skyddsjakt på en varg inom området.

Skyddsjakten upprörde dock Wolf Association Sweden (tidigare Wolf Army) som överklagat beslutet samt begärt inhibition tills dess Naturvårdsverket utrett ärendet.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/Sv/nyheter/2013/Pages/lansstyrelsens-beslut-om-skyddsjakt-pa-varg-overklagas-.aspx
Foto: Privat. Resterna av den högt meriterade jämthunden som dödades 20 oktober inom det aktuella området.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se