Slutar med får efter vargangrepp, Kronobergs Län

Utmarksbete

Vargangreppet blev slutet för fårbesättning och med det växer beteshagarna igen konstaterar en bedrövad Tomas Thomasson.

Sveriges Radio intervjuar Tomas Thomasson i Bromåla som fick sina får vargdödade härom dagen. Fårägare i trakten har uppmanats att ta in sina får över natten vilket inte alltid är så lätt om hagarna ligger långt från själva gården. Detta är precis vad de gör i det aktuella fallet.

─ Beteshagarna ligger där de ligger ödsligt och att plocka hem fåren för natten är inte genomförbart. Det här var spiken i kistan. Nu slutar jag med fåren, säger Tomas Thomasson.

Under 2011 delade EU ut 1,2 miljoner till Centrum för Biologisk Mångfald i ett projekt för att stödja utmarksbeten (avlägsna, icke rationella beten) som visat sig ha extremt höga naturvärden. Utmarksbeten och rovdjur har visat sig vara en besvärlig kombination.

– Projektet ska lägga grunden för lokal näringsutveckling och långsiktigt hållbar utveckling med utmarksbete som bas. Målet är att förvalta, använda och vidareutveckla utmarkens natur- och kulturresurser på ett bättre sätt, sade projektledaren Håkan Tunón vid CBM som hoppas att nya livskraftiga lokala företag kan skapas med utmarkens värden som grund.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5538271

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se