Stående fågelhund angripen av varg nära ägaren, Dalarnas Län

Engelse_setter

En stående fågelhund av rasen Engelsk Setter blev på torsdagen angripen av varg. Skadorna var så pass omfattande att hon senare fick avlivas.

I närheten av Sälens högfjällshotell cirka 600 meter från Kungsleden jagade Ulf Flöymo fågel med sin Engelska Setter under torsdagen. Jakt med stående fågelhund är ett nära samarbete mellan förare och hund varför hunden sällan befinner sig särskilt långt ifrån hundföraren. Som jämförelse är det inte ovanligt att drivande hundar stundtals befinner sig långt ifrån ägaren lite beroende på vilket vilt hunden driver.

Närheten till trots angreps tiken av en varg och enligt ägarens uppgifter till tidningen Svensk Jakt såg han när vargen tuggade på hunden från cirka 25 meters avstånd. Efter att vargen skrämts på flykt kunde ägaren bära ned tiken från fjället för vidare transport till veterinär.

Tikens liv gick dock inte att rädda utan hon fick avlivas.

I november 2012 inträffade ett liknande angrepp i Minnesota, USA då en fågelhunden hade kommit springande mot jägaren med vargen i hälarna. Jägaren uppger att han då sköt vargen på cirka 7 meters avstånd. Efter skottet ringde jägaren till Department of Natural Resources (DNR) och rapporterade händelsen.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2013/09/fagelhund-dodad-av-varg/
Foto: Commons Wikimedia
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se