Stor oro i Mullhyttan efter 14 vargdödade får

Det finns stor risk att vargen som dödade tio får och fyra lamm utanför en gård i Mullhyttan i Lekbergs kommun återvänder. Besiktningsmannen Christer Moberg från länsstyrelsen berättar för SR P4 Örebro hur det såg ut på platsen där fåren dödats.

– Vi kom dit efter ett telefonsamtal från djurhållaren och sen gick vi runt och tittade där i hagen. Det låg får lite överallt till och med i vattenbrynet och nere i gruvhålet. Fåren var riktigt bitna i halsen, nacken och bak i låren. Det var ingen tveksamhet om att det var vargen som hade varit där. Det var en typisk vargattack.

Var vargen kom ifrån vet man inte men den kan vara en vandringsvarg eller komma från ett intilliggande vargrevir. Vargen tog sig in sjövägen i fårhagen som var oskyddad, den hade inget rovdjursstängsel. Att så många som 16 får blev angripna beror på vargens jaktinstinkt menar Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

– Det ser normalt ut den här attacken. Det är ganska många får som har blivit angripna, men det blir så ibland när vargen triggas att attackera fler djur än vad han behöver. Det blir så när vargen är i en hage på en liten yta med många får som springer hitåt och ditåt. Då blir det tyvärr många offer, säger Fredrik Wilde.

Tror du att vargen kommer tillbaka?

– Det är hög risk att han återvänder. Vargen återkommer oftast till ett område där de har varit. Orsaken till det är att vargen där kan få lättåtkomlig mat, säger Fredrik Wilde.

De får som lyckats undkomma vargattacken är nu flyttade och placerade i en mer säker hage. Fredrik Wilde säger att fårägare ska se över sina rovdjursstängsel och vara extra uppmärksamma. Om man ser varg i området så får man gärna rapportera in det till Länsstyrelsen i Örebro län.

– Det går att skydda sig mot varg om man följer viltskadecenters råd om rovdjursavvisande stängsel, säger Fredrik Wilde.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se