Stor varg sköts utanför småskola i Ohio

En mycket stor varg sköts utanför en småskola i Bellevue, Ohio, efter att den och två andra vargar observerats av en förbipasserande bilist. Det rapporterade Cleveland.com den 25 mars 2010.

Lokale tjänstemannen Dusty Gore, såg på vägen hem från jobbet hur tre vargar låg och spanade på skolan York intill centrala Bellevue. Han blev orolig att det kunde vara coyotes som skadat både boskap och tamdjur i området, därför åkte han hem och hämtade ett gevär.

Tillbaka vid skolan sköt han den störste av vargarna. De andra två flydde till skogs. När Gore och den lokale viltvårdspolisen Brian Bury närmade sig kadavret fick de en chock. Det här var ingen liten coyote utan en stor varg som senare visade sig väga hela 55 kilo (120 pund).

”Den här vargen var enorm, minst dubbel så stor som en coyote. Jag skulle inte vilja möta en varg av den storleken och definitivt inte obeväpnad”, berättade Brian Bury för nättidningen Cleveland.com

Den sista riktiga vargen i Ohio sköts redan 1842, så ganska snart uppstod misstankar om att detta kunde vara något annat. Den efterföljande oduktionen visade att det var en varghybrid.

Resultatet av genetiktestet visade på 98% varg, resten var uppdelat på Schäfer och Alaskan Malamute.

 

Vargägare tar inte ansvar

”Förvildade varghybrider kan bli ett problem även om det än så länge inte kommit några rapporter om attacker mot människor och tamdjur. Det är också problem med vem som rent praktiskt ska ta hand om situationen ifall den uppstår. Många ser varghybriderna som vilda djur (och det är kanske inte så konstigt med 98% varggener!) medan viltvårdarna menar att det är ärenden för den lokala polisen och hundfångarpatruller.”

Det sade Wildlife District Game Management Supervisor Scott Butterworth men tillade också:

”När ett djur av det här slaget till sist fångas eller skjuts brukar ägaren inkomma, men om vargen skulle massakrera ett barn så är det mera tveksamt om någon skulle höra av sig.”

”Jag har mottagit ett halvdussin rapporter om vargar inom en tremilsradie runt Sandusky County”, sade Brian Bury. ”Det är väldigt oansvarigt av folk att först köpa dessa djur och sen bara släppa dem när de inte vill ha dem längre.”

 

Spårade ägaren

Myndigheterna tror sig ha hittat ägaren till vargen:

”En dam ringde oss efter att ha sett fotot i tidningen. Hon identifierade djuret som ett av dem hon fött upp och sålt. Tydligen har den gått vidare till någon annan person före den rymde i september (2009)”, säger Paul Kurfis, chef inom vilvårdens polisiära enhet.

Samtliga myndighetspersoner uttrycker dock fortsatt oro över att vargarna sågs så nära skolan. För det finns fortfarande två kvar därute.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se