Stövare dödad av flera vargar, Västmanland

schillerstövare vargdödad västmanland

En Schillerstövare dödades av fler än en varg på lördagen. Angreppet skedde nära ägaren och hans vänner som var på plats inom 2-3 minuter. Trots det han stora delar av hunden ätas upp.

Flera vargar ur Färnareviret i Västmanland angrep, dödade och konsumerade en Schillerstövare strax efter lunch på lördagen. Kalle Ling som var med och även tog bilden ovan, berättar för oss om händelsen:

– Vi var inte långt ifrån, kanske 100-150 meter. Vi pratade, hade en brasa igång och smällde i bildörrar. Man kan säga att det rådde full mänsklig aktivitet i skogen när angreppet skedde, när schillern skrek till för sitt liv!

Ägaren Ulf Eriksson berättar i Jakt & Jägares webbradio om hur han nästan direkt förstod att det inte var ett upptag utan något helt annat, mycket värre som höll på att hända med hans jaktkamrat sedan åtta år.

– Ena sidan och ett bakben var uppätet och lungorna utslitna, berättar Ulf Eriksson i Jakt & Jägares webbradio.

I samtalet med Kalle Ling återkommer han till hur orädda vargarna i området uppträtt sedan lång tid tillbaka. Efter att han och de övriga drabbade fått veta att ingen jakt på varg kommer att ske inom länet ställer han sig frågande till vad som kommer att ske.

– Vargarna är helt enkelt för oskygga för människor! Vi har haft vargspår uppe på bilar där hundar suttit inne i bilen medan ägaren varit ute en sväng i skogen! Vad slutar ett sådant beteende med, undrar Kalle Ling.

Flera vittnen till utvecklingen i området vad beträffar närgångna vargar ger sig in i samtalet. Anders Råberg berättar för oss om hur kvällspromenader med hund mer eller mindre upphört efter att boende blivit förföljda av fler än en varg.

– En bekant gick med sin tax och pannlampa. Först ser han två par ögon i skogen som han inte kan avgöra riktigt vad det är. Efter en stund ser han tre par som följer efter och då avbryter han promenaden, hoppar över ett dike och genar hem till gården, berättar Anders Råberg.

Morgonen efter återfanns flera vargspår efter promenadsträckan.

Länsstyrelsen har besiktigat Schillerstövaren och uppger att det rör sig om fler än en varg som gett sig på hunden.

Lyssna gärna på radiointervju med ägaren Ulf Eriksson och journalisten Mikael Moilanen.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/webbradio/sa-andade-vargarna-smillas-liv
Foto: Kalle Ling
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se