Stövare vargangripen nära jägare, Värmland

stövare angripen av varg nära ägaren

Vargangreppet på Gotlandsstövaren skedde inom 50 meter från ägaren och hans bekant. Väl framme vid hunden ser de två vargar i full färd med att döda hunden. Varningsskott avlossas.

I tisdagen var Jörn Knudsen med sig sin Gotlandsstövare inbjuden till harjakt vid Sandsjön någon mil sydväst om Lesjöfors.Stövaren släpptes och hade efter en stund hittat spår av hare som den arbetade med. Spårarbetet (slagarbetet reds. anm) skedde cirka 50 meter från den plats där Jörn och hans kompis befann sig.

Under slagarbete ger stövare vanligtvis ifrån sig enstaka skall och de kan också öka i grad ju närmre haren de kommer. När haren, eller räven för den delen går upp och jakten startar brukar stövaren ge ifrån sig en rad skall vilket betraktas som starten på själva jakten.

Det var en sådan skallgivning, ett upptagsliknande skall som hördes men Jörn Knudsen anade oråd då han hörde något annat än ett upptag, snarare ett ”avgrundsvrål”.

Jörn och kompisen springer så fort de kan mot platsen där de möts av synen av två vargar i färd med att döda hunden.

– När vi kom fram var det två vargar som stod över henne och högg. Den ena stack när den fick se oss. Den andra vände först och sprang iväg, men sedan kom den tillbaka och skulle på hunden igen, berättar Jörn Knudsen för tidningen Jakt & Jägare.

De båda männen befinner sig då bara 10-15 meter från vargen och den skadade hunden. Jörn uppmanar då sin kompis att skjuta då han själv var obeväpnad. Skott avlossas i luften varpå vargen avviker.

Den skadade hunden var var mycket stressad och när Jörn försökte hjälpa henne blev han själv biten. Efter en stund lyckades han dock få kontroll över hunden och föra den till veterinär.

Angreppet har besiktigats av personal från länsstyrelsen som också bekräftar att det var vargar som angripit hunden.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/gotlandsstovare-skadad-av-varg

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se