Stövartik uppäten av vargar

En stövare av rasen Schiller dödades och åts upp av vargar i Långsjöreviret i Dalarna. Endast huvudet återfanns.

Roger Bossel med stövartiken Tilde var på harjakt vid Prästberget under lördagen. Tiken släpptes klockan sju på morgonen och låg ute på sök när hon plötsligt gav ifrån sig ett skall som nästan lät som ett upptag (Reds. kommentar: skallet som kommer när hunden hittar haren) men Roger förstod att något var fel.

– Vi släppte henne strax före klockan sju och efter ett litet tag blev det ett djävla upptag. Jag sa direkt att det där aldrig kunde vara en hare – så låter inte upptag på hare så här års, berättar Roger Bossel för tidningen Jakt & Jägare.

Tillsammans med de övriga gav han sig ut för att se efter vad som hänt. Trots idogt letande inom det område där tikens pejl sist gav ifrån sig en signal kunde inte Tilde hittas. Efter att ha hämta en spårhund kunde resterna av hunden hittas vilket enligt bilden bara var huvudet och delar av halsen.

– Vargarna i Dalarna blir bara fler och fler. Jag har nästan förväntat mig att någonting sådant här skulle hända, säger Roger Bossel.

 

Unik svenska hundras

Schillerstövaren är en unik svensk hundras vars framtid får sägas bli allt mer osäker i takt med att löshundsjakten försvinner från stora delar av de vargberikade länen i mellansverige. Löshundsjakten omsätter cirka 900 miljoner årligen i de aktuella länen men hur länge det dröjer innan samtliga givit upp hoppet och slutar med sin verksamhet är svårt att veta.

Att plocka hem rester av en familjemedlem från skogen är i alla fall inget argument för att fortsätta med löshundsjakt där det finns varg.

Foto: Privat

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se