Tioårig flicka mötte varg mitt i Järbo

En tioårig flicka mötte en varg mitt i Järbo på måndagseftermiddagen. Nu hårdbevakar länsstyrelsen området. Det rapporterade Arbetarbladet under onsdagen.

Under onsdagen publicerade Arbetarbladet en nyhet om att den förmodade vargen lika gärna kan
ha varit en hund efter att en ägare till en korsning mellan jämthund och sibirisk laika varit
på rymmen under den aktuella tidpunkten. De många tidigare observationerna är dock säkrade.

– Det är bekymmersamt att en varg uppehåller sig under lång tid i tätbebyggt område, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Flickan gick genom centrala Järbo (A på kartan) strax före klockan fem när hon såg en varg komma gående mellan två hus och strök utefter husknuten. Hon blev mycket rädd.

– Det känns inte bra att människor känner oro och vi tar deras rädsla på största allvar, säger Daniel Hansson och förklarar att det som är ett problem är att en varg varit i ett mindre tätbebyggt område ända sedan i somras

En av länsstyrelsens naturbevakare var därför på plats under hela tisdagen, men kunde inte hitta tillräckligt säkra spår.

Efter den senaste tidens många observationer och angrepp på tamdjur har länsstyrelsen fokus på området, en trekant mellan Sandviken, Järbo och Kungsfors. Mycket talar för att det är en och samma varg i Järbo och Jäderfors medan i Kungsfors var det tre vargar.

Spillning som hittades i Järbo tidigare visade att det kom från en varg, däremot var kvaliteten så dålig att det inte gick fastställa från vilket revir.

– Vår uppgift är att särskilja vilka vargar det är. Därför vill vi ha in så mycket information som möjligt så fort som möjligt. Ring på en gång när ni ser en varg, uppmanar Daniel Hansson.

 

Länsstyrelsen har avslagit all skyddsjakt

Länsstyrelsen har under hösten avslagit fyra ansökningar om skyddsjakt, som överklagats och nu ligger på Naturvårdsverkets bord.

– Man måste komma ihåg att vi har lagstiftning att hålla oss till och skyddsjakt är inte alltid förstahandsalternativet, säger han och förklarar att naturbevakarna kan ta till skrämselåtgärder som att skjuta varningsskott eller skrämma med bil.

– Men naturligtvis är det ett logistiskt problem eftersom vargen inte finns kvar när vi kommer ut.

Efter förra vargbesöket inne i Järbo har Daniel Hansson varit på Gullhedsskolan och pratat med barnen.

Ska Järboborna inte känna oro?

– Rädsla är personligt och det vore oprofessionellt att säga att människor inte ska vara rädda.

Telefonnummer till länsstyrelsen om vargobservationer: 026-17 12 50

 

Järbo. Flygfoto från 1981.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se