Två barn vargoffer i Galicien 1974

Ett av kapitlen i John Linell och Tore Bjerkes forskningsrapport Rädslan för vargen beskriver fyra vargangrepp på människor i Spanien där två barn avled efter svåra bitskador.

Den 3 juli 1974 inträffade det första angreppet i Rante som ligger i den Spanska provinsen Galicien. Vargen bet en 13-årig flicka i bröstet och en 59-årig kvinna i handen innan den jagades bort från åkern den så plötsligt dykt upp på.

Dagen efter, den 4 juli 1974, ryckte en varg iväg en 11 månader gammal pojke, Jose Tomas Martinez Perez, från en åker där barnet befann sig helt nära sina vuxna anhöriga och några syskon. De vuxna följde efter vargen och fann det döende barnet i ett buskage.

Den 10 juli 1974 tog en varg en 3 år gammal pojke, Javier Iglesias Balbin, som gick bredvid en äldre kvinna. Kvinnan jagade vargen, men den uppträdde mycket hotfullt och sprang sedan bort med pojken. Hans döda kropp hittades senare i en skogsglänta 250 meter längre bort.

 

Sjuk vargtik bakom attacker

Den 14 juli 1974 hittades så liket efter en digivande vargtik i en lya med två valpar. Vargtiken hade dött efter att ha ätit av förgiftad åtel.

Avföring vid lyan visade sig innehålla kycklingrester och då alla angreppen skett i närheten av kycklingfarmer högst sex kilometer från lyan, tog man det som intäkt för att man hittat rätt varg.

Vargtiken var inte rabiessmittad, men hade en ansenlig parasitinfektion. Angreppen avtog kort efter att den avlidna vargen hittats.

 

Galicien ligger i Spaniens nordvästra hörn. Övre bilden: Floden Sil, Galicien.

 

Källa: John Linell, Tore Bjerke 2002, sidan 29, Rädslan för vargen – en tvärvetenskaplig utredning.

Se också tidigare artikel om ett dödligt vargangrepp i Galicien 1902 samt artikel om de barn som dödades i samma region 1957-1959.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se