Två personer angripna av varg i Kirgizistan

I Naryn-rejongen i Kirgizistan angriper vargar såväl människor som tamboskap, hästar och hundar. Två personer har denna månad förts till sjukhus efter en vargattack.

I Kirgizistan, ett land i Centralasien som storleksmässigt är jämförbart med mellersta och södra Sverige, utgör varg ett återkommande besvär för befolkningen. I byn Ak-Kaduk, nära gränsen mot Kazhakstan, blev två människor angripna av varg den 10 april. Båda personerna fördes till sjukhus för vård enligt presstjänsten vid departementet för nationell beredskap (Ministry of Emergency Situations).

I byn Ak-Kaduk återfanns spår av varg i inte mindre än 17 trädgårdar. Vargarna hade tillsammans dödat 47 får och getter. Dessutom 4 hästar, lika många hundar och ett okänt antal hönsfåglar. Utöver dem hade även 29 nötkreatur blivit vargoffer.

Veterinärer är på plats för att sanera området och förhindra att eventuell smitta av rabies sprider sig. Huruvida vargarna faktiskt var smittade framgår inte av pressmeddelandet. Troligen genomför man i preventivt syfte vaccinering innan man fått svar på analyser från de dödade tamdjuren.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se