Två vargangrepp noterade sedan Slovakien egen nation 1993

Den nation som idag bär namnet Slovakien var under lång tid ett område i Ungern. Från första världskrigets slut har landet, med några få år undantagna, även varit en del av Tjeckoslovakien, som i sin tur låg bakom Järnridån. Vad det förhållandet gjort mot informationsspridning, oavsett ämne, är välkänt.

Egen nation har Slovakien bara varit sedan den 1 januari 1993 så uppgifter om vargangrepp gäller i princip från 1900-talet och framåt.

Enligt forskarna John Linnell och Bjerke blev en gammal herde och en häst bitna av en rabiessmittad varg i Svidnik, östra Slovakien i juli 1997. Uppgiften kom ifrån deras slovakiske forskarkollega Slavomir Findo.

Findo beskriver även en incident där en herde försökt jaga en varg som angrep kor. Vargen gick då till angrepp mot herden, som lyckades att döda vargen. Enligt testerna var vargen inte rabiessmittad.

En tidigare genomgång av en grupp historiker (O Matouch & Jaros 1999, samt Hell 2001), visar att en man avled år 1961 efter att ha bitits av en rabiessmittad varg.

Går vi längre bakåt finns det uppgifter om att fyra personer blev bitna av rabiessmittade vargar under andra världskriget och att två av de skadade dog. Enligt forskarna har detta publicerats i officiella skrifter. Slovakien var vid den här tiden, helt kort (1939-1945), ett eget land.

 

För uppgifter före första världskriget hänvisar vi till våra artiklar om Ungern (tagg: Ungern).

 

 Bilden: Partisan-bunker från andra världskriget i bergen kring Valcianska Dolina, idag en skidort.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se