Tyskland: Hund troligt offer för varg

hund dödad av varg tyskland

I Tyskland har vargstammen brett ut sig sedan några år tillbaka. Nu pekar mycket på att det första angreppet på hund skett i Hoyerswerda nära gränsen till Polen.

UPPDATERAD 2014.01.29 Resultatet från DNA-analysen kom per den 17 januari och visar på att hunden inte dödats av en varg utan av en annan hund inom kenneln. Spåren och bitskadorna gjorde besiktigande veterinär misstänksam vilket föranledde ”larmet” om att en varg legat bakom angreppet. DNA-analysen säger dock något annat. Källa: http://www.wochenkurier.info/no_cache/suedbrandenburg/staedte-gemeinden/seenland/hoyerswerda/nachrichtendetails/obj/2014/01/17/dna-auswertung-ergibt-es-war-kein-wolf/

Någon gång under fredagskvällen dödades en Belgisk vallhund av vad man förmodar vara varg. Skadorna och spåren efter striden pekar enligt expertisen mot varg. Vad som är särskilt oroväckande är att angreppet skedde inom inhägnat område.

– Skadorna är typiska för vargangrepp. Vad som är anmärkningsvärt är att angreppet skett inom inhägnat område. En ny angreppsnivå har passerats, säger Veterinär Peter Bresan från Sollschwitz till tidningen Lausitz News.

Inhägnaden utgjordes av ett 2 meter högt staket som av allt att döma besegrades av vargen. Staketet anses dock vara fullt tillräckligt för att ersättning skall utgå för det dödade djuret. För hundens ägare, Cornelia verkar det dock vara en smal tröst att några byråkratiska hinder för ersättning inte föreligger.

– För mig handlar det inte om ersättningen. Jag vill bara veta hur nära, långt in i städerna vargarna kan förväntas komma. Jag upplever det som att vår oro oftast bagatelliseras av vargförespråkarna och att vi bör tystas, säger Cornelia till tidningen.

Nu väntar DNA-analys av den dödade hunden för att få svar på om den okulära besiktningen är korrekt. Svar väntas inom 10 dagar.

 

Källa: http://www.lausitznews.de/pressebericht_11291.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se