Varg attackerade två personer i hage

En varg attackerade en kvinnlig djurägare och länsstyrelsens besiktningsman inne i en hage. Vargen morrade och gjorde flera utfall. När den vägrade sluta med sina utfall blev en granne till sist tvungen att avliva den. Det rapporterar tidningen Expressen.

Flera vargar har setts i trakterna av Åtorp och Finnerödja i Laxå kommun. Enligt länsstyrelsen i Örebro län kan ett av djuren ha skabb. I går morse upptäckte en djurägare i byn Lämås trakter att en varg hade slagit ett av hennes lamm.

Länsstyrelsens besiktningsman kom till platsen vid 15-tiden. När de undersökte ett elstaket såg de att en varg fanns inne i hagen. En varg som inte var den skabbskjuka.

 

”Går rakt emot dem”

– När besiktningsmannen och djurägaren står och pratar kommer vargen och går rakt emot dem, säger rovdjursansvarige vid länsstyrelsen i Örebro län, Kjell Johansson.

Besiktningsmannen och djurägaren försöker först skrämma bort vargen, men misslyckas.

– Under skrämselförsöken så morrade vargen och gjorde utfall mot vår besiktningsman, säger Kjell Johansson.

Fåren i hagen förs till en annan fålla. Sedan försöker djurägaren och besiktningsmannen under 1,5 timme skrämma bort vargen genom bland annat flera skrämselskott. Men vargen stannar kvar.

Djurägaren ber då att få avliva vargen, enligt paragraf 28 i jaktförordningen om skyddsjakt på eget initiativ. En granne kommer dit med sitt gevär. Grannen och besiktningsmannen skjuter samtidigt vargen på 30 meters avstånd.

En polispatrull kommer till platsen, och tar med sig vargen till polisstationen i Karlskoga. Där lindas den in i plast och fryses ned.

 

Utreder jaktbrott

– Miljöåklagaren har beslutat att inleda en förundersökning om ifrågasatt jaktbrott, men ingen är delgiven någon misstanke om brott, säger Anders Wahllin, vakthavande befäl vid polisen i Örebro län.

I början av nästa vecka kommer vargen att föras till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se