Varg fälld vid skyddsjakt, Kroppefjäll

Efter ett stort antal angrepp på tamdjur och hundar beslutades om skyddsjakt på en varg i mitten av december. En varghona fälldes under tisdagen.

Norra delen av Västra Götaland har under året fått erfara ett stort antal angrepp på tamdjur och hundar. Därför utfärdade länsstyrelsen ett beslut om skyddsjakt den 19 december. Elva dagar senare fälldes så en mindre honvarg i området. Att problemen därmed skulle upphöra tror inte länsstyrelsens besiktningsman, Göte Johansson.

– En mindre kvalificerad gissning är att problemen inte upphör på grund av det här, säger Göte Johansson i Jakt & Jägares webbradio.

Göte uttalande har stöd i såväl nationella förlopp som internationell forskning. Så här sade den amerikanske viltbiologen Dianne Boyd, University of Montana – som talade vid vargsymposiet i Vålådalen 2012:

”Man har också kommit fram till att om en varg i en flock börjar ta tamdjur så måste hela flocken tas bort! Vargarna lär sig direkt av varandra och i början tog man bara bort den skyldiga, men undantagslöst så fortsatte flocken ta tamdjur. Resten av flocken kopplar inte ihop skyddsjakt på en individ med att de tagit tamdjur utan fortsätter.”

Göte Johansson agerade även jaktledare under själva skyddsjakten.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/webbradio/varg-skjuten-i-kroppefjallsreviret
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se