Varg förföljde ryttare

Två kvinnor var ute på en ridtur utanför Insjön i Dalarna igår, tisdag. Då följde en varg efter dem och var så nära som två meter från den ena kvinnan. Det rapporterade Jakt & Jägare under onsdagen.

I går, tisdag, tog Ingela Portström och hennes väninna en ridtur. Med sig hade de sina fyra border collies.

När de hade kommit ungefär en kilometer dök en stor varg upp på vägen. Vargen kom emot kvinnorna och hundarna och följde efter dem i flera hundra meter.

– Jag skrek och ropade för att skrämma den, men den brydde sig inte utan gick bara efter, berättar Ingela Portström.

 

Gick emot vargen

– Till slut kommenderade jag ”ligg” åt hundarna, hoppade av hästen och gick emot vargen ledandes min häst. Då lade sig vargen ner, men den gick till slut undan när jag närmade mig den. Jag var så nära som två meter ungefär. Vargen var mer än dubbelt så stor som mina hundar. Jag hade ringt efter min man som kom med bilen, och då försvann äntligen vargen. Vi fick in hundarna i bilen och kunde rida hem, berättar Ingela Portström.

 

”Fruktansvärt otäckt”

På frågan om Ingela inte var rädd, svarar hon att visst var hon det.

– Det här var fruktansvärt otäckt och jag vill aldrig mer utsättas för de här stora djuren, säger hon.

Både Ingela Portström och hennes väninna är chockade och vågar inte rida mer.

– Det här är så otäckt eftersom vargarna tagit 17 får för våra grannar i sommar, avslutar Ingela Portström.

 

Redaktionens kommentar (för tredje gången på några få dagar):

Enligt den välkände vargforskaren professor Valerius Geist, är vargar med det här beteendet inne på Steg 5 i en sjugradig skala som slutar med regelrätta attacker mot människor:

”I det här stadiet (5) börjar vargarna utforska större tamdjur som hästar och kor. Det leder till många avslitna svansar, bitna lår och juver samt ansiktsskador. De första allvarligt skadade korna hittas. Här är det skador på juver, ljumskar och könsorgan som gäller. Att boskapen håller sig intill gårdarna hjälper inte längre. Vargar börjar nu också förfölja och omringa ryttare. De börjar titta in på gårdarna och till och med spana in genom fönstren på husen.”

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se