Varg vanlig dödsorsak bland vargar, Alaska

vargar vanlig dödsorsak bland vargar

I media framställs gärna illegal jakt som varande den förhärskande dödsorsaken bland vargar. Att de ibland ger sig på varandra är dock tämligen okänt för allmänheten. En aktuell studie i Alaska visar på att det är ganska vanligt.

Mysteriet med de döda vargarna i South Fork är titeln på en artikel som tar sin början hos veterinären Kimberlee Beckmen. Beckman har framför sig en död varg färdig att obduceras. Vargkadavret påträffades längs en skoterled öster om Fairbanks. Inga synliga skador finns på kadavret konstaterar Beckmen innan hon börjar arbete med kniven. Efter att ha frilagt delar av halsen kan hon konstatera dödsorsaken.

– Hon har blivit dödad av varg. Bettet här i nacken ser ut som köttfärs.

Innan pälsen tagits bort syntes ingenting av den underliggande skadan. Beckmen förklara att ”när vargen biter i mjukdelar som kan ge med sig en smula är det inte säkert att tänderna går igenom”. Krosskadorna är dock så omfattande att de leder till döden. I det aktuella fallet är även luftstrupen skadad.

Ju mer päls hon frilägger desto fler skador finner hon. Hon tillägger att när en varg utsätts för andra vargar är resultatet ofta förödande. Efter ett tag finner hon bettet som troligtvis var det dödande, rakt över bröstet vilket ledde till lungkollaps.

Hennes kollega Craig Gardner, biolog vid Alaska Department of Fich and Game, medverkade i en studie kring vargarna i South Fork. Under studien påträffades 24 döda vargar och av dessa hade sju (7) dödat av andra vargar. Det motsvarar nästan 30 procent. Fem av de sju vargarna hade dödats i utkanten av reviret och två hade dödats inne i reviret. Från gång till annan tycks vargar från andra revir bege sig långt in i konkurrerande revir och då uppstår naturligtvis bråk. Varför detta sker vet man inte enligt Craig Gardner.

– Det är vanligtvis en dominant varg som dödas, säger Gardner.

Slagsmålen utspelar sig mellan de dominanta vargarna, de yngre och mindre vargarna tar hellre till flykten enligt vad som kom fram under studien.

Vargflocken i South Fork dog således ut efter att en annan vargflock om allt mellan 2 till 20 individer bestämde sig för att ta över reviret. Händelsen är inte på inget vis unik enligt Gardner.

 

Källa: http://www.sitnews.us/0314News/030814/030814_ak_science.html

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se