Vargangrepp ersätts med 87 000 kronor, Dalarna

En fårbonde i Malung ersätts med drygt 87 000 kronor efter det att han haft ett omfattande vargangrepp på sin fårbesättning.

Länsstyrelsen i Dalarna har beslutat om ersättning till lantbrukaren efter ett omfattande vargangrepp i oktober 2011. Angreppet resulterade i att 16 tackor och 9 lam dödades. En besiktningsman från länsstyrelsen har kvalitetssäkrat angreppet och klarlagt att det var varg som orsakade skadorna.

 

Ersättningen i detalj

Ersättningsbeloppen har fastställts utifrån rekommendationer från Viltskadecenters. De 16 dödade tackorna medger ett belopp om 40 000 kronor och de nio dödade lammen 18 000 kronor. Dessutom utgår en ersättning för 20 stycken ofödda lamm om totalt 8 000 kronor. Lantbrukaren ersätts också med 5 895 kronor för veterinärvård, hämtning av lamm genom Svensk Lantbrukstjänst och handräckning vid framtagning av djurkroppar.

Det merarbete som vargangreppet orsakade ersätts med 11 100 kronor.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se