Vargangrepp når kritiska nivåer, Italien

vargangrepp når kritiska nivåer italien

Vargarna återvänder till sina forna jaktmarker i Toskana och angreppen upplevs nu ha nått kritiska nivåer. Lokala politiker ropar på hjälp.

Bland populära turistmål som Sienna, Lucca och Val d’Orcia har angreppen från vargar eskalerat till nya nivåer. I takt med att vargstammen breder ut sig har rovdjurens blygsamhet minskat. Nu sker angreppen mitt på ljusan dag enligt rapport i den brittiska tidningen Daily Mail.

En delförklaring till att det plötsligt blivit så många fler vargar sägs vara att ”bönderna som tidigare jagade varg illegalt har slutat med det” och effekten har inte väntat på sig berättar Maurizio Forriero vid skogsförvaltningen i Lucca.

Under vintern har vargarna flytt det kalla vädret i de Apenninska bergen och antalet som kom ner i dalgångarna var fler än man befarade. Varje vecka sedan två månader tillbaka har tamboskap dukat under för vargflockars näringssök.

 

Får, kor och hästar

– De tre senaste angreppen har skett mitt på ljusan dag och i närheten av hem och ekonomibyggnader på lantbruk. Vargarna verkar vara helt orädda, säger den lokala politikern Antonio Gambetta Vianna.

Gambetta har begärt av högre ort att något görs, att en speciell grupp tar tag i problemet med angreppen som fram till nu kan räknas till cirka 1 000 döda får, kor och hästar.

Gambetta är som lokal politiker orolig för hur vargarnas närvaro påverkar turistindustrin. Vargarnas orädda beteende har fått honom att inse att ett angrepp på en människa kanske inte är otänkbart.

– Vargarna går bland husen och inne i byarna utan att vara skygga. Klart att de kan angripa en människa och om det sker kommer det att få betydelse för besöksnäringen.

En fårfarmare bevittnade ett vargangrepp på sina får på betryggande avstånd. Han kunde inget göra åt saken då han bedömde det som alldeles för riskabelt att försöka avbryta angreppet och rädda sina får.

 

Introducerad med EU-pengar

Alberto Focacci, från Italian Farmers Confederation i Lucca har aldrig sett vargar så här långt ner i dalgångarna. Han understryker att ”man måste förstå allvaret i situationen och inte underskatta problemet”.

Vargen återintroducerades i Toskana under 1990-talet då man hämtade varg från bergen i Abruzzo. Varginplanteringen finansierades med medel från EU. Sedan dess har vargarna förökat sig och i dagsläget handlar det om cirka 230 individer.

Redaktionens kommentar: Det har sagts av bland annat Svenska Jägareförbundet (SjF) att vargförvaltningen i Italien främst skett genom illegal jakt. Utvecklingen i Toskana ser ut att bevisa tesen om att ”The Italian Way” som förvaltningsmodellen kallades av SjF existerat. Nu när ”modellen” upphört eller minskat blir det en sak för myndigheterna.

 

Källa: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2266524/Wolves-return-Tuscany-predatory-attacks-reach-crisis-level.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se